لوله‌ گالوانیزه

لوله‌های گالوانیزه طی فرآیند گالوانیزاسیون به دست می‌آیند که به زبان ساده یعنی، یک پوشش از فلز روی را بر سطح لوله ایجاد کنیم. می‌توان این سبک از لوله‌ها را بر اساس جنسی که دارند در دو دسته تقسیم‌بندی کرد:

  • لوله گالوانیزه فولادی

  • لوله گالوانیزه آهنی

لوله گالوانیزه فولادی در بازار آهن شادآباد با نام لوله آهنی سفید نیز شناخته می‌شود که لوله‌ای درز دار است و جنس آن از فولاد نرم است که برای ساخت آن ورقه‌های فولاد را با فشار از داخل غالب عبور می‌دهند و سپس درزهایی که وجود دارد را جوش می‌دهند و با فلز روی (زینک) آن را آبکاری می‌کنند.

این مدل لوله در مقایسه به لوله‌های آهنی گالوانیزه سبک‌تر هستند و همچنین مقاومت بسیار بالایی در برابر زنگ‌زدگی˛ خوردگی و اسیدها دارند البته در مقابل اسید این مقاومت کمی کاهش پیدا می‌کند. بیشترین کاربرد این لوله‌ها در دستگاه‌های تهویه هوا است. لوله گالوانیزه در تخلیه فاضلاب نیز کاربرد زیادی دارد و جالب است بدانید برای این لوله‌ها با آب هیچ مشکلی ایجاد نمی‌شود و حتی آب باعث سخت‌تر شدن هرچه بیشتر این لوله‌ها می‌شود.

لوله‌های گالوانیزه آهنی از آهن سفید نورد (یکی از شیوه‌های شکل دادن به آهن) شده ساخته می‌شوند و سپس توسط دستگاه درز جوش˛ درزهایی که ایجادشده است را به هم جوش می‌دهند و آن را داخل مذاب قرار می‌دهند تا گالوانیزه شوند. رنگ این لوله‌ها خاکستری است و متناسب با نیازهای مختلف در دو طرح سبک و سنگین ساخته می‌شوند.

لوله‌های گالوانیزه معمولا در ابعاد شش متری و دو سر ساخته می‌شوند. نکته‌ای که در اینجا حائز اهمیت است دقت در نحوه‌ی جوش دادن درز لوله‌ها است، برای اتصال این نوع لوله‌ها از دستگاه جوش استفاده نمی‌کنند زیرا بر اثر حرارت حاصل از جوشکاری و سوختن روکش گالوانیزه که جنس آن آلیاژ روی است˛ دود غلیظ و سفیدرنگی تولید می‌شود که تنفس این دود موجب مسمومیت و آسیب دیدن دستگاه تنفس می‌شود.

از ویژگی‌های مثبت و مهم این لوله‌ها می‌توان به اینکه برای نصب به دستگاه جوش نیاز ندارند اشاره کرد، برای نصب لوله‌های گالوانیزه کافی است دنده‌هایی که در ابتدا و انتهای آن‌ها درست‌شده است را به یکدیگر متصل کنید.

از کاربرد این لوله‌ها می‌توان به انتقال مایعات و برخی گازها اشاره کرد؛ مانند خطوط انتقال آب و فاضلاب شهری، خطوط انتقال گاز، دکل‌های مخابراتی و غیره؛ اما ازآنجایی‌که هزینه بالاتری نسبت به دیگر لوله‌ها دارند، صرفه‌ی اقتصادی کمتری دارند و استفاده‌ی آن‌ها در همه‌ی پروژه‌ها توصیه نمی‌شود البته دید دیگری در این مسئله مطرح است؛ این لوله‌ها دارای مقاومت بیشتری در برابر آسیب‌ها هستند و شما می‌توانید با صرف یک هزینه بیشتر در ابتدا، جلوی هزینه‌های دیگر که شامل تعویض و تعمیر می‌شود را بگیرید.

برای خرید لوله گالوانیزه می‌توانید از لوله 24 استفاده کنید زیرا قیمت در این بازار بسیار مناسب است و حتی می‌توان لوله گالوانیزه را به قیمت عمده خریداری کرد تا در هزینه صرفه‌جویی شود.

فرایند گالوانیزاسیون لوله فولادی

لوله 24 را در نماشا مشاهده کنید

گالوانیزاسیون چیست؟

در صنعت آهن‌آلات، فلزاتی وجود دارند که نسبت به خوردگی آسیب‌پذیری بیشتری دارند و باید با پوشش‌های متفاوت محافظت شوند که یکی از این پوشش‌ها، فلز روی است که این عمل توسط گالوانیزاسیون صورت می‌گیرد. در این عمل که جز قدیمی‌ترین و موثر ترین روش‌های ایجاد پوشش روی است، لایه‌ای از فلز روی و ترکیباتی از آهن‌بر سطح فلز موردنظر قرار می‌گیرد و از خوردگی آن فلز جلوگیری می‌کند.

ازلحاظ متالورژیکی فرآیندهای گالوانیزه کردن قطعات تقریباً یکسان انجام می‌شود اما این فرآیند در هنگام استفاده برای ورقه‌ها کمی متفاوت است به این صورت که مقدار کمتری مواد افزودنی به روی اضافه می‌شود و این کار به دلیل وجود مقدار کمتری از آلیاژ روی – آهن است تا انعطاف ورقه‌ها بیشتر شود.

عمل گالوانیزه به دو صورت انجام می پذیرد :

  • گالوانیزه گزم 

  • گالوانیزه سرد

خوردگی فلزات

خوردگی فلزات یک فرآیند طبیعی است که در هنگام واکنش با محیط رخ می‌دهد و باعث تغییر خواص ماده می‌شود. پدیده‌ی خوردگی شامل تمامی دسته‌های اصلی مواد مانند فلزات، سرامیک‌ها، پلیمرها، کامپوزیت‌ها است اما وقوع این پدیده در فلزات بسیار بیشتر بوده و ازآنجایی‌که اثر مخرب‌تری نیز دارد؛ هرگاه صحبت از این موضوع شود ناخودآگاه خوردگی فلزات در ذهن ما شکل می‌گیرد. در اکثر موقعیت‌ها خوردگی فلزات زیان‌آور است و باعث خسارات زیادی می‌شود پس باید به فکر راه‌حلی برای جلوگیری از این موضوع بود. راه‌های متعددی برای این کار وجود دارد که یکی از آن‌ها استفاده از لوله‌های گالوانیزه است.

لوله گالوانیزه

تفاوت‌های لوله گالوانیزه‌ی سرد و گرم

لوله ای که از گالوانیزه گرم به دست می‌آیند بیشتر قابل‌استفاده در محیط‌های باز هستند و به این دلیل است که فلز روی تا بالاترین حد ممکن در قطعه‌ای که مورداستفاده است نفوذ داشته و مقاومت بالایی را ایجاد کرده است.

تفاوت دیگری که اهمیت بسیار بالایی دارد، ضخامت لوله گالوانیزه است به‌طوری‌که در شیوه اول ضخامت قطعه 100 الی 130 میکرون است و در شیوه دوم این ضخامت به کمتر از 25 میکرون می‌رسد. محصول تولیدی از گالوانیزه گرم در مقابل خوردگی و زنگ‌زدگی مقاوم است درصورتی‌که محصول به‌دست‌آمده از گالوانیزه سرد به دلیل کم بودن ضخامت روی، تنها در برابر زنگ‌زدگی مقاوم است.

قطعه تولیدی از شیوه گرم، دارای ظاهری مات و کدر است اما در شیوه سرد قطعه‌ی حاصل از ظاهری کاملا متفاوت یعنی براق، برخوردار است. این دو قطعه از لحاظ جاهایی که مورداستفاده قرار می‌گیرند نیز تفاوت دارند.